Info Khursus
PESERTA
Jangkamasa kursus ialah selama
satu (1) hari.1. Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kelas secara perseorangan, kelas secara ekseklusif diadakan mengikut waktu dan masa yang sesuai dengan anda setelah mengatur dengan pengurusan kami.
2. Masa yang diperlukan untuk satu-satu kelas selama lebih kurang 4 jam
3. Kelas di daerah Marang, berdekatan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.
4. Dapat membuat booking awal bagi memastikan waktu yang sesuai dengan anda dapat dipenuhi.
KEMUDAHAN DISEDIAKAN
Makan minum, nota kursus dan bahan-bahan mentah disediakan sepanjang tempoh kursus.
i. Teknik manual, Semi-automatic dan auto.
TEMPAHAN : Sila CALL/SMS/WHATAPPS : 013-9389712
PENGENALAN
Kursus Asas
Teknologi Memproses makanan dilaksanakan bagi melahirkan usahawan yang
menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal .
Dengan menyertai
kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk
berkenaan yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel mahupun di
kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki.
Selaras dengan peruntukan
Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan dengan prosedur yang
dipermudahkan bagi membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan
kearah mencapai mencapai status IKS.
Dikendalikan oleh
tenaga pengajar yang berpengalaman dan mempunyai maklumat bagi
peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah
melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini.
PELAKSANAAN
Kursus akan
dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta mahir dari segi teknikal
pengeluaran produk yang bermutu dan komersil .
Terbuka kepada semua
golongan.
TEMPOH KURSUS
BERJADUAL
KURSUS LUAR JADUAL /
PERSEORANGAN
KANDUNGAN
KURSUS :
A) PENGENALAN
1. Memahami
keperluan memproses makanan mengikut Akta Makanan 1985.
2. Teknik membuat memproses
produk.
4. Mengenal
kondisioner makanan yang dibenarkan.
5. Mengenal pengawet
yang dibenarkan seta kadar yang benarkan oleh undang-undang.
6. Mengtahui
penggunaan pengawet melebihi kadar yang dibenarkan boleh membahayakan pengguna.
7. Mengenal perisa
dan fungsinya.
8. Mengenal pewarna
yang dibenarkan.
9. Formulasi produk
berkenaan.
10. Mengenal
alat-alat timbang sukat.
11. Cara memulakan
perusahaan
12. Cara membuat
produk tahan lama.
13. Teknik packaging
.
14. Mengenal pasti
keperluan mesin bagi skala industri.
15. Mengenalpasti
mesin alternatif bagi bajet terhad.
14. Teknik melakukan
R&D bagi menghasilkan produk bermutu.
B) TEKNIK
PEMBUNGKUSAN / PEMBOTOLAN
C) PELEBELAN
i. Piawaian
perlebelan
ii. Info yang
diperlukan pada label
iii. Prosedure
mendapatkan sijil pengesahan Ujian makmal bagi mendapatkan pengesahan makmal
kandungan bahan dalam produk yang dihasilkan dan yuran.
iv) Membuat fakta nutrisi
D) BAR CODE
i) Keperluan Bar
Code
ii) Pengenalan Bar
Code GS1 Malaysia
E) TRADE MARK (CAP
DAGANG)
Setiap cap dagangan
yang didaftarkan secara sah akan menyebabkan pemilik cap dagang tersebut
memiliki hak ekslusif di atasnya, dalam kelas yang yang membolehkannya
memonopoli hak penggunaan cap dagangan tersebut dan membolehkan tindakan undang
- undang diambil terhadap pihak yang menyalahgunakan atau melakukan pelanggaran
hak ( infringement ).
Sijil Cap Dagangan
yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Cap Dagangan. boleh dijadikan bukti
bagi di mahkamah bagi sebarang prosiding atau tindakan undang - undang,
dibawah Akta Cap Dagangan 1976. Sijil Cap Dagangan adalah bernaung
dibawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia. i) Cara mendaftar
jenaman produk minuman anda
F) PENUTUP
i. Memproses produk
makanan merupakan satu bidang keusahawanan yang berdaya maju kerana produk ini
mempunyai permintaan yang sentiasa meningkat.
ii. Industri ini
boleh diceburi dengan mudah kerana boleh dimulakan dengan menggunakan teknologi
asas yang mudah dan murah dirumah atau bengkel.
iii. Perpeluang
memohon bantuan dan geran yang disediakan oleh agensi-agensi kerajaan untuk
meningkatkan usaha anda ketahap IKS.
TEMPAT : Lot 14915, Taman Mengkuang Indah, Tingkat Bawah Kg Padang Mengkuang, Bukit Payong, 21600 Marang Terengganu.
G) YURAN KURSUS
i. Bagi kursus yang
dijalankan mengikut jadual yang ditetapkan yuran kursus RM 350.00 seorang. Bagi
penyertaan berkumpulan 3 orang atau lebih yuran kursus RM 250.00 seorang.
TEMPAHAN : Sila CALL/SMS/WHATAPPS : 013-9389712
Jadual kursus pembuatan soya utk tahun 2020 ada x?
ReplyDelete